Kőszegi Andalgó

koszegvendeghaz.hu

Lehet ő a világ egyik legjobb embere

2018. december 17. 11:06 - nbb93

Pár napja éppen egy kirándulásról mentünk hazafelé, amikor is láttuk, hogy valaki belecsúszott az autójával az árokba. Senkinek semmi baja, a kocsi is megúszta, de meg se tudott moccanni a hó miatt. Minden arra járó autós megállt és jött segíteni. Mindenki közvetlen, barátságos és bár egymásnak teljesen idegen, mégis egy csapatként összedolgozva, percek alatt sikerült kiszedni az árokba csúszott autót.

Én úgy hiszem, hogy ideje elfelejteni azokat a bizonyos negatív jelzőket, amiket már közhelyesen használunk, hogy itt mindenki ilyen meg olyan.. Ez a példa is azt bizonyítja, hogy igenis számíthatunk egymásra.

Én hiszem hogy mindegyikünknek kivétel nélkül, megelőlegezve jár a "jó ember besorolás". Miért kéne egymástól kiérdemelnünk a kedvességet? A kedvesség jó annak is aki kapja és annak is aki adja, ráadásul kifogyhatatlan, mi meg itt spórolunk vele..

Az emberek többsége tényleg jó. Tessék felülírni a berögzült látásmódot és legalább csak egyetlen egy nap erejéig úgy nézni minden ismeretlenre, hogy lehet ő a világ egyik legjobb embere. Hidd el, hogy az egy szép nap lesz.

reykjavik_1.png

Szólj hozzá!

Egy élmény volt

2018. november 01. 12:14 - nbb93

Te mikor mondtad legutóbb? Kissé megkopott szlogen, hisz használják jó és kevésbé jó dolgok végszavaként is. Most nem arra gondolok, amikor a fogorvostól így köszönsz el, mert valószínű hogy egyik félnek sem ez volt a nap csúcspontja. A fogorvosnak munka, a páciensnek kellemetlenség esetleg fájdalom.

Ezek a pillanatok általában nincsenek a vágyaink között. Persze amilyen sokfélék vagyunk emberek, annyira sokféle lehet az élmény is. Mindenkinek más és más. Van akinek ehhez tömeg kell és hangzavar például egy sportesemény vagy egy koncert. Ezek is lehetnek nagy pillanatok az ember életében. 

Mi egy másfajta élményt kínálunk itt a Kőszegi-hegység ölelésében. Hallgattad már csöndet egy erdőben? Kell egy kis idő míg ráérzel. Amikor a gondolataidat is hallod és amikor azokat is lecsendesíted, ott kezdődnek az igazi élmények. Ráfeledkezel a kilátásra, egy felhőre, egy virágra vagy egy madárra, amikor felfedezed, hogy mennyi élet van körülötted és egyszerűen csak jól érzed magad. Itt minden passzol, minden a helyén van. És ha ezt olyan valakivel éled meg ki a szívednek különösen kedves, akkor az még szebbé teszi az érzést.

Ismered amikor a GPS megzavarodik és jön az újratervezés? Itt erre van lehetőség, hogy megtaláld magad. Amikor átjár a végtelen nyugalom akkor rádöbbensz, hogy egyes dolgok és tárgyak amikért majd megvesztél nem is olyan fontosak. Itt újraszőheted álmaid és újragondolhatod a jövődet. Ez a környezet erőt és hitet ad hozzá. 

Tudod miről híres a kőszegi vár? Jurisics és maroknyi csapata megállította a sokszoros túlerőben lévő török sereget. Szerinted a spenóttól volt? Nem. Ők hittek magunkban. Neked is ezt kell és ehhez az első lépést tedd meg Kőszegen.

 

Bízom benn ha végig olvastad írásom, azt tudod majd mondani: egy élmény volt.

De inkább gyere el és éld át!

Várunk szeretettel Kőszegen!

Szólj hozzá!

Évszakok között

2018. április 26. 08:52 - nbb93

Kőszegi kirándulások képei

evszakok_kozott.pngSzeretem amikor két évszak között állunk. Például amikor még foltokban itt a hó, de már annyira süti a Nap, hogy elvakítja az embert. Vagy ilyen az is, amikor még kellemes a hőmérséklet, viszont a fák levelein már színek százait fedezhetjük fel.


Most épp tavasz van és újdonságként hat rám a sok zöld levél, a virágzó fák illatai, vagy éppen a rengeteg madár éneke. Sétálok az erdőben és mindent újdonságként élek meg. Korábban írtam már az idő kérdéséről is, illetve a jelen megéléséről. Annyi biztos, hogy ilyen évszakváltások után könnyű a jelenbe lenni, hiszen csupán annyiról van szó, hogy mindent mondhatni csodálattal figyelsz magad körül.


Vajon miért van az, hogy 1-2 hét és teljesen megszokottá válik ez az állapot és már észre sem vesszük? Vajon az jó lenne ha az évszakok gyakrabban váltakoznának, tehát rövidebb ideig tartanának? Vagy szükség van a hosszú őszre és télre ahhoz, hogy értékelni tudjuk a tavasz elejét?

Több mint 50 videót és több mint 230 fényképet találsz Kőszegről itt mindenféle évszakból.

Szólj hozzá!

Ne gondold túl

2018. április 21. 08:07 - nbb93

Kőszeg, Szulejmán kilátó

ne_gondold_tul_1.png

Valaki azt mondta egyszer, hogy amit elkezdesz elemezni azt megölöd. Nagyon megfogott ez a mondat.

Az emberi elme úgy van kitalálva hogy problémákat oldjon meg. Ezt a tulajdonságát addig fejlesztette, hogy ha épp nincs probléma akkor csinál! Előhoz régi dolgokat amik rossz érzést váltanak ki belőlünk vagy éppen a jövőn aggódik, de általában valami olyanon, amin nem nagyon tudunk változtatni.

Talán ezért van az, hogy aki nem figyel oda a gondolatai milyenségére, az bár akaratlanul, de pesszimistává, rossz kedvűvé válik. Persze sokan csak annyit mondanak, hogy ők realisták, ami nekem annyit mond, hogy még a fejük kinn van a vízből. No de térjünk kissé vissza az eredeti feltételezésünkre.

Én nagyon szeretek túrázni és új helyeket felfedezni. Ha jobban belegondolunk abba, hogy mi az a túra, akkor kb ezeket kapjuk válaszul:

-sokat mész, valószínűleg el is fáradsz
-megizzadsz
-lehet megcsíp egy csalán
-az is lehet hogy napszúrást kapsz
- a táska miatt lehet fájni fog másnap a vállad
és még folytathatnánk...


Kirándulni szuper dolog, aki rendszeresen jár, az megfogja ezt erősíteni. Aki meg még nem volt, az meg ne nagyon gondolja túl, mert csak lebeszéli magát egy olyan dologról, amit én akár minden nap is tudnék csinálni. Persze ez a túlgondolás minden másra is igaz.

A fénykép a kőszegi Szulejmán kilátón készült.

Szólj hozzá!

Délelőtt az irodában

2018. április 20. 15:05 - nbb93

Kőszeg, Erdei tornapálya

www_hiking-girls_com_1.png

Felfigyeltem arra, hogy Kőszegen vannak olyan helyek amik pihentetnek, vannak amik inspirálnak és új ötletekkel látnak el és olyanok is vannak amik inkább a dolgok megvalósítását szolgálják.


Inspirációért és új ötletekért érdemes egy jó kilátással rendelkező helyre menni, ahol nagyon nagyon messzire elláthat az ember, vagy jól tud működni a vízközelség is, legyen az akár csak egy forrás. Ha valamelyik megadta a kellő ötletet, utána érdemes lehet egy ritkán látogatott kis helyet találni magunknak, ami egyfajta biztonságérzetet ad nekünk, hogy elkezdjük kidolgozni a részleteket.


Jó szívvel tudom Neked azt tanácsolni, hogy mozdulj ki a természetbe, hogy ha valami újra vágysz, vagy ha valami komolyabb döntés előtt állsz. Az itt található jótékony "zaj", kissé lecsendesíti az elmét, ami bár látszólag ellenkezik azzal, hogy új ötletek meg ilyenek, de tapasztalatból mondhatom, hogy működik.


És hogy mi a helyzet a pihenéssel? Ez is furán fog hangozni, de itt úgy pihensz ha mész. Ennyire egyszerű. :)

Honlapunkat itt találod. :)

A fényképen a kőszegi erdei tornapálya pihenőrésze szerepel.

Szólj hozzá!

Az idő és az ember

2018. április 14. 12:57 - nbb93

Kőszeg, Hétforrás

 andalgo_blog.png

Az idővel mi emberek általában harcban állunk, hiszen ami elmúlt az elmúlt. Visszafelé látjuk a dolgokat, előre felé csak reméljük vagy féljük őket. A jelennel kevesebben foglalkozunk, pedig ha jobban belegondolunk csak vele rendelkezünk.

Amikor a természetben vagyok nem mérek időt, sőt egykor még mobilt se vittem magammal a kirándulásaimra . Nem mintha olyan sokszor kerestek volna, de mégis minden teljesen más nélküle. Az ember rájön, hogy most jobb ha figyel, mert bizony a segítség nem csak egy gombnyomásra van tőle. Kezdetben talán féljük ezt az állapotot, de köszönhetően annak, hogy elkezdünk jobban figyelni mind magunkra, mind a környezetünkre, millió apró csodát fedezünk fel, melyek egész egyszerűen feledtetik velünk azt, hogy egyedül vagyunk.

Bár jelenleg nem tehetem meg, hogy mobil nélkül kiránduljak, de az idő mérése, illetve a nem mérése még mindig jelen van, mint ahogy én is igyekszem jelen lenni. Még sosem késtem el emiatt.

Persze nem arra akarlak biztatni, hogy telefon nélkül indulj neki az erdőnek. Inkább csak azt szeretném mondani, hogy tedd azt amit igazán szeretsz, méghozzá teljes átéléssel, teljes figyelemmel. A múltat meg engedd el mert csak lelassít.

Itt a jó idő, kapcsold ki azt amin ezt olvasod és irány a természet! :)

A képen a kőszegi Hétforrás látható.

Látogass el Kőszegre!

Szólj hozzá!